Mousserend

Mousserende wijn, bubbeltjeswijn of schuimwijn is wijn waarin zich koolzuurgas bevindt. Hoewel de meeste mousserende wijnen witte wijnen zijn, bestaan er ook mousserende varianten van roséwijn en rode wijn. Er is veel verschil in kwaliteit. Je kan een eenvoudige prosecco bijvoorbeeld niet vergelijken met een goede champagne. Ook de zoetheid kan variëren van droog tot zoet. Omdat de bakermat van mousserende wijn in Frankrijk ligt wordt de manier waarop de wijn haar bubbels krijgt in het Frans weergegeven. Méthode traditionnelle Voorheen, en buiten de regio Champagne, méthode champenoise. Het koolzuur van de tweede gisting, die op fles plaatsvindt, blijft in de fles behouden. De kwaliteit van de “mousse” is hier het hoogst. Eenmaal in een glas geschonken blijven de bubbels lang in de wijn achter. Méthode Charmat Of méthode cuve close. Het koolzuur van de tweede gisting vindt in een gesloten tank plaats. Pas daarna wordt de wijn op fles gebracht. De bubbels zullen minder uitgesproken aanwezig zijn. Méthode gazéifié Voor geheel of bijna geheel uitgegiste wijn. Hier wordt een stille wijn ingespoten met koolzuurgas zoals dat geschiedt voor koolzuurhoudende limonade. De bubbels zullen, eenmaal uitgeschonken, vrij snel uit de wijn verdwijnen. In de meeste landen waar wijn wordt gemaakt, wordt ook een mousserende wijn gemaakt. Vaak met verschillende kleuren, typen en smaken. Een fles mousserende wijn moet rustig open worden gemaakt, zie het ontkurken van champagne, anders verdwijnt de koolzuur snel uit de wijn. Champagne Champagne is een mousserende wijn, die wordt geproduceerd in het gelijknamige gebied in Frankrijk. Witte champagne is het bekendste maar er is ook rosé champagne. Alleen mousserende wijn uit deze regio, gemaakt volgens de méthode champenoise mag de naam champagne dragen. Cava Cava is champagne uit Spanje. Soms is het jammer dat alles wat mousserend is automatisch champagne genoemd wordt. Het zorgt ervoor dat mousserende wijnen zoals Cava niet op waarde geschat wordt. Cava is namelijk een mousserende wijn van overwegend een prima kwaliteit. Prosecco Prosecco is witte druivensoort waarmee mousserende wijn met dezelfde naam gemaakt wordt. Het is ook een regio in Veneto in Noordwest Italië. De meeste Prosecco wijnen moeten jong en fris gedronken worden. lambrusco Lambrusco Lambrusco is een licht mousserende Italiaanse wijn. De naam is afkomstig van de Lambrusco-druif waarvan de wijn gemaakt is. Lambrusco wijn kan rood, wit en rosé zijn. De wijn is afkomstig uit de regio’s Emilia-Romagna en Lombardije. Moscato d’Asti Moscato d’Asti is een frisse witte en fruitige moscato wijn die licht mousserend is. De smaak is zoet met een bescheiden percentage alcohol. Wanneer Moscato d’Asti gecombineerd wordt met eten dan is dit meestal het dessert. De wijn wordt geproduceerd van de beste moscato druiven en is afkomstig uit de bekende wijnstreek Piemonte in Italië. Door velen wordt de wijn beschouwd als de beste moscato wijn in de wereld.

Van hoog naar laag sorteren

1-24 of 31

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Van hoog naar laag sorteren

1-24 of 31

Pagina:
  1. 1
  2. 2