Rode wijn

Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De kleur van de wijn ontstaat wanneer de druiven geperst worden en met de schillen liggen te gisten. In de meeste gevallen duurt dit twee weken. Niet het sap bepaalt de kleur van rode wijn. De kleurstoffen in de schil geven de wijn een rode kleur mee. Afhankelijk van de gebruikte druivensoort krijgt de wijn een licht of donker rode kleur mee. De kleur wordt ook bepaald door de ouderdom. Jonge wijn is paarsig van kleur en oudere wijn kan een meer oranje (bruine) kleur krijgen. Rode wijnsoorten De meeste rode wijnen zijn ‘stille wijnen’. Dit zijn wijnen die volledig zijn uitgegist en tot rust gekomen en dus geen koolzuur bevatten. Er zijn oneindig veel verschillende rode wijnsoorten. De verschillende soorten druiven die in heel diverse wijnstreken groeien zorgen voor oneindig veel soorten smaak en geurvariaties. De meeste rode wijnen zijn ‘droog’ van smaak. Bij deze wijn is vrijwel al het aanwezige suiker bij de gisting omgezet in alcohol. Dit betekent dat de wijn ‘droog’ is en nog maar weinig restsuiker bevat. Daarnaast zijn er ook rode zoeter wijnen. Dan zit er zoveel suiker in de druiven dat deze niet allemaal tijdens de gisting kan worden omgezet. Door meer restsuiker is de wijn vanzelfsprekend zoeter. Er kan tijdens de gisting ook koolzuur ontstaan. Daarom is het ook mogelijk een rode wijn mousserend te maken. We komen dit alleen niet heel vaak tegen. Daarnaast is het ook mogelijk om zoete rode wijn te maken door alcohol toe te voegen. Hierdoor stop de gisting eerder en blijft er meer restsuiker over. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij Port, Marsala en Banyuls. Druivensoorten De grootste factor in het bestaan van de verschillende rode wijnsoorten is de verscheidenheid aan druiven. Merlot is net als de airen een veel voorkomende druif, afkomstig uit Frankrijk. Heeft meestal een lage zuurgraad en een zacht en fruitig profiel. Cabernet Sauvignon is wereldwijd de bekendste rode druif. Wordt als een zeer sterke wijn beschouwd met een hoog tannine-niveau en heeft een zeer donkere kleur. Cabernet Franc wordt normaal gebruikt om te mengen en mag niet worden verward met de Cabernet Sauvignon. Heeft een lichtrode kleur en kan een peperachtige smaak hebben. Wordt vaak vermengd met Cabernet Sauvignon of Merlot, in de Bordeaux-stijl. Pinot Noir wordt vaak geassocieerd met de regio Bourgondië, maar wordt over de hele wereld gemaakt. Staat bekend als een druif die moeilijk groeit en bij te hoge temperatuur z’n oorspronkelijke smaak verliest, maar is wereldwijd zeer populair. Sangiovese is de meest geplante druif in Italy. De druif is vooral bekend door de Chianti die gemaakt is door deze druif. Een Chianti is niet kenmerkend door zijn fruit maar is een geweldige wijn om te combineren met verschillend eten. De wijn en de druif worden steeds bekender en de Sangiovese wordt ook steeds meer geplant en verwerkt in wijnen afkomstig uit de Nieuwe Wereld. Nebbiolo is een Italiaanse druif die donkerrode krachtige wijnen voortbrengt. Zo wordt de befaamde Barolo wijn gemaakt van deze druif.

Van hoog naar laag sorteren

5 artikel(en)

  1. Montgolfier - Vin de Pays d'Oc - Merlot
  2. Norton Privada
    € 22,95
    Bodegas Norton Privada is een heerlijke, rijke en krachtige. In de geur bosbes, kers, pruim, specerij, cacao, wat koffie en leer. De smaak is vol, complex met aangename tannines, bosbes, kers , specerij rijp zondoorstoofd fruit en een eindeloos lange afdronk. Dit ie één van mij lievelingswijnen! Serveer deze wijn bij gebraden wild zoals hert en ree, roodvlees (gourmet en barbeque!), stevige en volle kazen. Deze wijn kan nu prima worden gedronken maar kan ook nog jaren rijpen. Druivensoorten: 40% Malbec, 30% Merlot, en 30% Cabernet Sauvignon, Alc.%: 14,8%. Houtrijping: 16 maanden in nieuw frans eiken. Overladen met hoge punten door o.a. Wijngoeroe Robert Parker (91 Parkerpunten). Meer info
  3. Chiloe Merlot

    Normale prijs: € 7,25

    Special Price € 5,95

    Vanaf € 5,75
    Chiloé merlot is Robijnrood met paarse reflexen. Een levendig bouquet van rood fruit als kersen, frambozen en aardbeien dat verweven is met een zachte toets van karamel en vanille. In de mond een waaier van smaken van gekonfijte vruchten, toffee en vanille gevat in ronde tannines die zorgen voor een fluweelzachte finale. Alcohol: 13,5% Meer info
  4. Poderi del Paradiso a filippo merlot
    € 25,00
    Prachtig wijnhuis uit San Gimignano in Toscano. Kleinschalige, bevlogen wijnboer met alleen maar topwijnen. Deze wijn is dieprood Druivensoort Merlot 100% Alcohol 14.50% Vinificatie De fermentatie gebeurt in roestvrij stalen vaten bij een gecontroleerde temperatuur. Daarna 16 maanden op Franse eiken barrique en voor 6 maanden op fles. Bewaarpotentieel 20 jaar Ideaal bij gegrild vlees, eend Meer info
  5. Poderi del Paradiso bottaccio
    € 19,00
    Prachtig wijnhuis uit San Gimignano in Toscano. Kleinschalige, bevlogen wijnboer met alleen maar topwijnen. Deze wijn is dieprood Druivensoort Sangiovese 85% - Cabernet Sauvignon 15% Alcohol 14.50% Geconcentreerde droge diep robijnrode wijn heeft een intens bouquet met aroma’s van rijpe rode vruchten en balsamico. Ongelooflijk goed gestructureerd, krachtig en zachte tannines met lange afdronk Meer info

Van hoog naar laag sorteren

5 artikel(en)