Rode wijn

Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De kleur van de wijn ontstaat wanneer de druiven geperst worden en met de schillen liggen te gisten. In de meeste gevallen duurt dit twee weken. Niet het sap bepaalt de kleur van rode wijn. De kleurstoffen in de schil geven de wijn een rode kleur mee. Afhankelijk van de gebruikte druivensoort krijgt de wijn een licht of donker rode kleur mee. De kleur wordt ook bepaald door de ouderdom. Jonge wijn is paarsig van kleur en oudere wijn kan een meer oranje (bruine) kleur krijgen. Rode wijnsoorten De meeste rode wijnen zijn ‘stille wijnen’. Dit zijn wijnen die volledig zijn uitgegist en tot rust gekomen en dus geen koolzuur bevatten. Er zijn oneindig veel verschillende rode wijnsoorten. De verschillende soorten druiven die in heel diverse wijnstreken groeien zorgen voor oneindig veel soorten smaak en geurvariaties. De meeste rode wijnen zijn ‘droog’ van smaak. Bij deze wijn is vrijwel al het aanwezige suiker bij de gisting omgezet in alcohol. Dit betekent dat de wijn ‘droog’ is en nog maar weinig restsuiker bevat. Daarnaast zijn er ook rode zoeter wijnen. Dan zit er zoveel suiker in de druiven dat deze niet allemaal tijdens de gisting kan worden omgezet. Door meer restsuiker is de wijn vanzelfsprekend zoeter. Er kan tijdens de gisting ook koolzuur ontstaan. Daarom is het ook mogelijk een rode wijn mousserend te maken. We komen dit alleen niet heel vaak tegen. Daarnaast is het ook mogelijk om zoete rode wijn te maken door alcohol toe te voegen. Hierdoor stop de gisting eerder en blijft er meer restsuiker over. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij Port, Marsala en Banyuls. Druivensoorten De grootste factor in het bestaan van de verschillende rode wijnsoorten is de verscheidenheid aan druiven. Merlot is net als de airen een veel voorkomende druif, afkomstig uit Frankrijk. Heeft meestal een lage zuurgraad en een zacht en fruitig profiel. Cabernet Sauvignon is wereldwijd de bekendste rode druif. Wordt als een zeer sterke wijn beschouwd met een hoog tannine-niveau en heeft een zeer donkere kleur. Cabernet Franc wordt normaal gebruikt om te mengen en mag niet worden verward met de Cabernet Sauvignon. Heeft een lichtrode kleur en kan een peperachtige smaak hebben. Wordt vaak vermengd met Cabernet Sauvignon of Merlot, in de Bordeaux-stijl. Pinot Noir wordt vaak geassocieerd met de regio Bourgondië, maar wordt over de hele wereld gemaakt. Staat bekend als een druif die moeilijk groeit en bij te hoge temperatuur z’n oorspronkelijke smaak verliest, maar is wereldwijd zeer populair. Sangiovese is de meest geplante druif in Italy. De druif is vooral bekend door de Chianti die gemaakt is door deze druif. Een Chianti is niet kenmerkend door zijn fruit maar is een geweldige wijn om te combineren met verschillend eten. De wijn en de druif worden steeds bekender en de Sangiovese wordt ook steeds meer geplant en verwerkt in wijnen afkomstig uit de Nieuwe Wereld. Nebbiolo is een Italiaanse druif die donkerrode krachtige wijnen voortbrengt. Zo wordt de befaamde Barolo wijn gemaakt van deze druif.

Van hoog naar laag sorteren

1-20 of 23

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  1. Guillaume Merlot
    € 6,15
    Een fonkelende, rode wijn met de zwoele geur van rijpe kersen en marsepein en een frisse, fruitige smaak. De afdronk is zacht en rond. Meer info
  2. La Valcyre Rouge, Coteaux du Languedoc
    € 6,45
    Deze beide druivensoorten geven de Domaine de la Valcyre een mooie, diepe robijnrode kleur met een aroma van fruit, mineralen en peper. De smaak is vol, rond en evenwichtig met een fluweelachtig karakter, dat kenmerkend is voor dit soort wijn. Meer info
  3. Borie-Manoux, Beau-Rivage Bordeaux Rouge
    € 6,80
    Een rode Bordeaux zoals de Bordelais, de bewoners van Bordeaux, hem elke dag drinken. Fris met voldoende bessen- en kersenfruit en een vleugje kruidigheid, sappig, middelzwaar, toegankelijk en heel doordrinkbaar. Een wijn die je als glas op zich drinkt en die bij heel veel gerechten past. Van een voorgerecht, via het hoofdgerecht tot en met de kaas toe. Meer info
  4. Hugel, Pinot Noir, Jubilée
    € 20,80
    Pinot Noir \Hugel\" Jubilée combineert voortreffelijk met rode vleesgerechten en kaas.""" Meer info
  5. Côtes du Lubéron Rouge
    € 6,00
    Deze wijn is fruitig, kruidig, peperig, lekker licht en soepel. Meer info
  6. Laroche, Mas la Chevalière Rouge, Vin de Pays d'Oc
    € 10,40
    Een kersenrode wijn met de zonnige aroma's van rijp rood fruit, het warme van gestoofde pruimen en het kruidige van de eikenhouten vaten waarop de wijn korte tijd heeft gerust. De wijn is vol van smaak maar niet zwaar en heeft een soepele afdronk. Voor bij pittige borrelhapjes en allerlei gerechten variërend van geroosterd vlees tot pasta's met saus. Meer info
  7. Clos du Bosquet Rouge
    € 5,90
    Fonkelend paarsrood met de zwoele aandronk van rijp bosfruit en gedroogde pruim en de frisse afdronk van bes en kers. Droog, pittig, rond en soepel. Voor zo en bij allerlei, makkelijke gerechten. Meer info
  8. Laroche, Pinot Noir, Vin de Pays D'Oc
    € 8,70
    Rijk, zacht met kruidige tonen, een lichte en fruitige wijn met een lange afdronk. De wijn is steenrood van kleur en heeft een kruidig rode bessen bouquet. In de mond vindt men zachte, soepele, frambozen aroma's met zachte tannines. Meer info
  9. Jaboulet, Parallèle 45 Rouge
    € 9,80
    Parallele 45 is een zeer aromatische fruitige wijn, uitnodigend in de geur en aantrekkelijk van smaak. Stevig, kruidig en tegelijk elegant met harmonieuze tannines. De kleur van de wijn is diep kersen rood. Meer info
  10. Monterre Merlot
    € 6,50
    Een eerlijke, makkelijke rode wijn met veel rood fruitaroma's in bouquet en smaak. Prettige en toegankelijke wijn. Meer info
  11. Laroche, Merlot, Vin de Pays d'Oc
    € 7,20
    Levendig karmozijnrood in voorkomen, heeft deze wijn aantrekkelijke pruimen en chocolade aroma's met een hint vanille. In de mond is de wijn niet te zwaar maar heeft genereus frambozen fruit, een soepele structuur en een goed afdronk. Serveren op kamertemperatuur, open de fles een half uur voor het drinken. Maakt een goede combinatie met ham, geroosterd lamsvlees of pasta met walnoot saus. Best te drinken binnen twee tot drie jaar na de oogst. Meer info
  12. Jaboulet, Crozes Hermitage Rouge Les Jalets
  13. Laroche, Grenache Rouge, Vin de Pays D'Oc

    Normale prijs: € 6,15

    Special Price € 5,25

    Een fruitige, makkelijk drinkbare wijn met veel warm bessenfruit, een hint van geroosterde koffie en zachte tannine. Meer info
  14. Montgolfier - Vin de Pays d'Oc - Merlot
  15. Croix d'Or  Merlot
    € 6,25
    Pittige, karakteristieke Merlot. Uitnodigende neus, aantrekkelijk en stoer. In de mond vol, krachtig, veel fruit en sappig. Tikje boers. Goed gemaakt. Meer info
  16. Lafôret, Bourgogne Pinot Noir
    € 12,05
    Laforêt Bourgogne Pinot Noir heeft een heldere granaatrode kleur. De neus biedt een overvloedig aroma van bessen (bramen, rode en zwarte bessen). In de smaak is de wijn vol, charmant en aangenaam te drinken: fris en fruitig met bessenaroma's met lichte en elegante tannines. Het alcoholpercentage komt zelden hoger dan 12.5%. Meer info
  17. Monteclain, Vin de Pays Rouge
    € 5,95
    Toegankelijke, prettige, fruitige rode wijn Meer info
  18. Domaine du Bosquet Merlot
  19. Domaine du Bosquet Cabernet Sauvignon
  20. Guigal Côtes du Rhône Rouge

    Normale prijs: € 10,95

    Special Price € 8,95

    Vanaf € 8,50
    Volle, krachtige wijn uit de Rhone, rood fruit en een krachtige smaak, waardoor hij ook zeer geschikt is als dinerwijn. Maar met zijn complexe pallet en lange, rijke afdronk voor de meer geoefende tong ook een fantastisch aperitief!. Tophuis Guigal is een echte aanrader Alcohol: 14% Nog jaren op te leggen, maar nu perfect op dronk Meer info

Van hoog naar laag sorteren

1-20 of 23

Pagina:
  1. 1
  2. 2