Rosé

Rosé is de oudste wijnsoort in onze geschiedenis. De ontdekking dat ook rode wijn gemaakt kan worden is pas gedaan in de 17e eeuw. Vanaf deze tijd weten we dat de kleur van wijn een gevolg is van de duur dat de druivenschillen in de most weekt. Hoe langer, des te donkerder de wijn wordt. Gelukkig is hiermee niet de rosé verbannen. De populariteit van rosé is de laatste jaren weer spectaculair te noemen. Enkele jaren geleden was de consumptie van rosé in Nederland naar de achtergrond verplaatst, maar tegenwoordig is rosé niet meer weg te denken. Vooral tijdens de zomermaanden is een frisse rosé heerlijk om te drinken! Meer over roséwijn Rosé wijn wordt doorgaans gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven en heeft haar kleur te danken aan de duur dat de schillen van de blauwe druiven in de most weken. Hoe langer dit duurt, des de roder de wijn en krachtiger de smaak zal zijn. Op het moment dat de wijnboer tevreden is over de kleur van de rosé, zal hij beginnen met het persen, zodat de schillen en sap van elkaar worden gescheiden. De beperkte tannine, welke uit de schillen, pitjes en steeltjes van de druiven komen, maakt dat de rosé fris en licht is. Het rijpingsproces van roséwijn Voor rosé zijn er twee mogelijkheden. Een zelfde aanpak als bij wit, of een afgeleide van de bereiding voor rood. In het eerste geval worden de blauwe druiven direct geperst - net als bij witte wijn - op zo'n manier dat de schil maar in heel beperkte mate kleurstof afgeeft. In het tweede geval past men de saignée-techniek toe. 'Saigner' betekent in het Frans zo veel als 'laten bloeden'. In dit geval gaat het om rode wijn aan het begin van het gistings- en inwekingsproces. Men laat het lichtste, bovenste deel van de most in de tank aflopen om zo het overblijvende deel een grotere concentratie te geven. De afgelopen most vergist verder als een witte wijn. Rosé is hier dus eigenlijk een bijproduct. De mooiste rosé wijnen worden in Frankrijk gemaakt, met name in Zuid Frankrijk en de Loire. Het drop Tavel in de Rhone staat bekend om de beste rosé van Frankrijk. Het wijngebied ligt tegenover de beroemde Chatheauneuf-du-Pape. In de Provence worden zalmroze rosé wijnen gemaakt, die sommige producenten nog steeds in de traditionele regionale wijnfles bottelen die lijkt op een amfora vat waarin de Grieken vroeger hun wijn bewaarden.

Van laag naar hoog sorteren

11 artikel(en)

  1. Jaboulet, Parallèle 45 rosé
    € 9,80
    De kleur van deze rosé is zalmrood met een prachtige helderheid. De geur is aromatisch en fris met tonen van klein, enigszins zuur rood fruit zoals frambozen, aardbeien en zwarte bessen. De smaak is fruitig, mooi rond met een prachtige balans , waarin het rijpe fruit naarvoren komt. De afdronk is lang. Meer info
  2. Luigi Bosca, Finca La Linda, Malbec Rosé
    € 7,55
    Een krachtige, volfruitige, milddroge rosé met body. In de smaak vallen de aroma's van zongerijpt, zoet rood zomerfruit op. Cassis, cerise en kruiden. Een stevige aperitief-rosé, een aanrader bij pittige borrelhapjes en bij een barbecue met zalm, lamskotelet, rood vlees en groenten. Meer info
  3. Clos du Bosquet Rosé
    € 5,90
    Verfrissende, zomerse rosé boordevol aroma's van bes, kers en framboos met een vleugje kruiden in de afdronk. Droog en rond. Lichtvoetig, maar vol van smaak. Voor zo en bij zonnige gerechten. Jong en goed gekoeld op zijn best. Meer info
  4. Palombe, Rosé, Vin de Pays du Vaucluse
  5. Monterre Grenache Rosé
    € 6,50
    Het wijnproductieproces onder lagen temperaturen zorgt voor een licht rose, brilliant achtige kleur met een fijn, droog maar fruitig bouquet. Meer info
  6. Laroche, Rosé de la Chevalière, Vin de Pays d'Oc
    € 7,20
    Een korte maceratie van het sap met de vellen van de druiven geven de rosé zijn delicaat roze kleur. Daarna wordt de wijn behandeld als een witte wijn en gist op lage temperatuur om de wijn zo fruitig mogelijk te houden. Deze rosé is een levendige wijn vol fris aardbeien fruit. Aanbevolen wordt de wijn jong en fris te drinken. Meer info
  7. Croix d'Or Syrah rosé
    € 6,25
    Zachte, soepele en fruitige rosé uit Frankrijk. De wijn heeft een mooie kleur van verse aardbeien. De geur is fris en fruitig met indrukken van bosbessen en hints van veldbloemen. Zeer aangenaam vansmaak:, fris, soepel, fruitig (frambozen en aardbeien). Elegante, uitgebalanceerde, milddroge afdronk. Meer info
  8. Diepe Gronde Rosé Cabernet-Pinotage
  9. Monteclain Rosé
  10. Rosé de Loire, Frankrijk
  11. Urmeneta Rosé Cabernet Sauvignon/Merlot Rosé

    Normale prijs: € 6,60

    Special Price € 5,75

    Vanaf € 5,60
    Deze krachtige, volfruitige rosé wordt gemaakt van de cabernet sauvignon. Hij heeft een vriendelijk zoetje in de afdronk. Een vrolijke rosé met body om mee te borrelen en zeker ook om bij (kruidige) gerechten te schenken. Meer info

Van laag naar hoog sorteren

11 artikel(en)