Rosé

Rosé is de oudste wijnsoort in onze geschiedenis. De ontdekking dat ook rode wijn gemaakt kan worden is pas gedaan in de 17e eeuw. Vanaf deze tijd weten we dat de kleur van wijn een gevolg is van de duur dat de druivenschillen in de most weekt. Hoe langer, des te donkerder de wijn wordt. Gelukkig is hiermee niet de rosé verbannen. De populariteit van rosé is de laatste jaren weer spectaculair te noemen. Enkele jaren geleden was de consumptie van rosé in Nederland naar de achtergrond verplaatst, maar tegenwoordig is rosé niet meer weg te denken. Vooral tijdens de zomermaanden is een frisse rosé heerlijk om te drinken! Meer over roséwijn Rosé wijn wordt doorgaans gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven en heeft haar kleur te danken aan de duur dat de schillen van de blauwe druiven in de most weken. Hoe langer dit duurt, des de roder de wijn en krachtiger de smaak zal zijn. Op het moment dat de wijnboer tevreden is over de kleur van de rosé, zal hij beginnen met het persen, zodat de schillen en sap van elkaar worden gescheiden. De beperkte tannine, welke uit de schillen, pitjes en steeltjes van de druiven komen, maakt dat de rosé fris en licht is. Het rijpingsproces van roséwijn Voor rosé zijn er twee mogelijkheden. Een zelfde aanpak als bij wit, of een afgeleide van de bereiding voor rood. In het eerste geval worden de blauwe druiven direct geperst - net als bij witte wijn - op zo'n manier dat de schil maar in heel beperkte mate kleurstof afgeeft. In het tweede geval past men de saignée-techniek toe. 'Saigner' betekent in het Frans zo veel als 'laten bloeden'. In dit geval gaat het om rode wijn aan het begin van het gistings- en inwekingsproces. Men laat het lichtste, bovenste deel van de most in de tank aflopen om zo het overblijvende deel een grotere concentratie te geven. De afgelopen most vergist verder als een witte wijn. Rosé is hier dus eigenlijk een bijproduct. De mooiste rosé wijnen worden in Frankrijk gemaakt, met name in Zuid Frankrijk en de Loire. Het drop Tavel in de Rhone staat bekend om de beste rosé van Frankrijk. Het wijngebied ligt tegenover de beroemde Chatheauneuf-du-Pape. In de Provence worden zalmroze rosé wijnen gemaakt, die sommige producenten nog steeds in de traditionele regionale wijnfles bottelen die lijkt op een amfora vat waarin de Grieken vroeger hun wijn bewaarden.

Van hoog naar laag sorteren

3 artikel(en)

  1. Rendez-vous Thuerry Rosé
    € 11,10
    De wijnbouw in de Provence heeft de afgelopen decennia een enorme vlucht genomen. Oorspronkelijk waren het de klassieke cooperaties die de dienst uitmaakten, tegenwoordig hebben vele moderne producenten nieuwe vinificatiemethoden geintroduceerd. Naast een aantal nieuwe A.C. zijn ook vele Vin de Pays ontstaan vernoemd naar de streek. Rendez-Vous Thuerry rose is afkomstig van de hellingen van de Verdon rivier. Een trendy wijn, evenwichtig, helder oranje van kleur met een bouquet van zomers fruit als sappige kersen.Pittige en uitnodigende afdronk Meer info
  2. Cava MVSA Brut Rosé
    € 10,75
    Deze Cava is opgedragen aan de Muzes, die Spanje's grootste kunstenaars inspireerden: Salvador Dali, Pablo Picasso, Joan Miro en Francisco de Goya. De vier gekleurde blokjes op het etiket staan voorhen symbool. Voor deze wijn is voornamelijk de Garnacha druif gebruikt waardoor de wijn in kleur en uitbundig fruit zijn afkomst niet verloochent. Het is een licht kersenrode droge wijn met fijne mousse en bouquet van aardbeien en frambozen, dat zich in de smaak herhaalt met een aangenaam bittertje. Ronde lieflijke wijn met zuivere afdronk. Meer info
  3. Château D'Esclans - Whispering Angel

    Normale prijs: € 17,95

    Special Price € 16,95

    Het is een mooi glas, elegant, breed en rijk met een mooie frisheid, lichte kruidigheid, veel smaak, intens, wat abrikoos, rode bessen, aardbei. Meer info

Van hoog naar laag sorteren

3 artikel(en)